Waerbeke header zonder titel 2

April is de wreedste maand - column Joris Capenberghs

stilte facebookfoto‘April is de wreedste maand,’ zo luidt de beroemde openingszin van T.S. Eliots The Waste Land (Het barre land) uit 1922. Hiermee verwijst hij naar het middeleeuwse gebruik om in april – als eerste maand na de winter – op pelgrimstocht te gaan.

April is ook de maand van de belofte. Of van de beloftes, zo je wilt. Met het voornemen de wereld in te trekken met een vernieuwde, open blik. Zo ook dit jaar?

Op 1 april gaat de campagne ’30 dagen uitgedaagd’ pas goed van start. Een maand lang iets doen. Of net iets niét doen. Het zal niet meteen de wereld of de mensheid redden, maar misschien word je er wel beter van. ‘30 dagen meer groen’, ‘30 dagen zonder auto’ of ‘30 dagen stilte zoeken’. Zou dit jezelf en je omgeving een stap vooruit helpen?
‘5 minuten stilte in je dag weven,’ liet psychiater Dirk De Wachter zich onlangs ontvallen, ‘dat is wat anders dan een weekendje wellness. Als dit alleen maar dient om daarna – met opgeladen batterijen – met des te meer overgave in de ratrace mee te hollen, heb je eerder een ticket – enkele reis – richting burn-out.’
Zomaar, 5 minuten stilte – voor een vergadering, tijdens de lunch. Een halve dag geen sociale media. Zou dat kunnen? Met de buren afspreken wanneer je straks – allemaal samen – een uurtje het gras maait om daarna een week lang van de rust in je buurt te genieten. Het lijkt simpel, maar kom er maar eens toe. ‘Een mens wordt er beter van,’ beaamt allround drumster en zangeres Isolde Lasoen, boegbeeld van de campagne ‘30 dagen stilte zoeken’.
Doe mee, daag je uit, laat je inspireren op www.30dagen.be/stilte-zoeken en zwijg er (niet) over aan je vrienden. Luister naar wat de stilte jou te bieden heeft. En laat anderen met je meeluisteren. En tip? Ik neem op paasmaandag een shot van Heuvelland Tranquillizer, een ‘stiltekuur voor hart en ziel’ (www.tranquillizer.be).
De pelgrim in mij wordt wakker. Ik wil al vertrekken, al is er gelukkig geen haast bij. April belooft wreed interessant te worden. Of zoals een Spaans spreekwoord zegt: ‘Met het deeg van april en mei heb je het hele jaar brood’.