ruimte voor stilte & luwte in het drukke hart van Europa

 Quiet Areas EEA

Quiet Areas in Europe — bron: EEA

 

20 jaar Stiltegebieden in Vlaanderen

Twee decennia geleden was het pilootproject Dender-Mark het eerste stiltegebied in Vlaanderen. Vandaag geniet het internationale erkenning als het derde 'Urban Quiet Park' in Europa. Intussen telt Vlaanderen tien erkende stiltegebieden en zet de Vlaamse overheid bijkomend in op luwte-oases in drukke omgevingen. Daarmee hoopt ze tegemoet te komen aan de toenemende behoefte aan stilte, rust en groen, vooral nu steeds meer wandelaars en fietsers de natuur intrekken op zoek naar dat ene schaars geworden goed: stilte. Freelance journaliste Colette Demil gidst u door het stiltelandschap. Lees hier het volledige artikel.

 

Stiltegebied Dender-Mark

Op 30 oktober 2001 ondertekenden de gemeentebesturen van Galmaarden, Geraardsbergen en Ninove, de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid een samenwerkingsprotocol rond het pilootproject Stiltegebied Dender-Mark. Naar aanleiding van dit proefproject ontstond Waerbeke als sociaal-culturele beweging die stilte-rust-ruimte maatschappelijk aan de orde stelt.

Ter voorbereiding van een stiltegebiedenbeleid realiseerden UGent en het onderzoeksbureau VECTRIS in opdracht van de Vlaamse overheid in 2005:

- een integrale beleidsvisie voor het Stiltegebied Dender-Mark: klik hier voor het eindrapport,

- een studie voor de ontwikkeling van een integrale structuur-en beleidsvisie voor het pilootproject Dender-Mark ter vrijwaring en/of verbetering van het stiltekarakter van het gebied: klik hier voor de inventarisnota.

KaartStiltegebieden2017oktober

Stiltegebiedenbeleid Vlaanderen

Voor info over het stiltegebiedenbeleid van de Vlaamse overheid: klik hier.

Voor de publicatie 'Stiltegebieden in Vlaanderen. Leidraad bij het creëren van een landelijk stiltegebied': klik hier.

Volgende gebieden ontvingen inmiddels een Kwaliteitslabel Stiltegebied:

1.  Gerhagen in Tessenderlo (provincie Limburg), meer informatie vind je op de website van het Landschapspark De Merode.

2.  De Schelde-oevers in Bornem (provincie Antwerpen), meer informatie vind je op de website van het Regionaal Landschap Schelde en Durme.

3.  Kempenbroek op de grens van Bocholt, Bree en Kinrooi (provincie Limburg), meer informatie vind je op de website van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

4.  De Liereman in Oud-Turnhout (provincie Antwerpen), meer informatie over het project 'De Stille Kempen' vind je op de projectwebsite.

5.  Zwarteput op de grens van Bilzen, Lanaken en Zutendaal (provincie Limburg), meer informatie vind je op de website van Visit Limburg.

6.  Altenbroek in Voeren, meer informatie vind je op de website van Natuurpunt.

7.  Kalmthoutse Heide in Kalmthout, meer informatie vind je op de website van grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide.

8.  Wortel-Kolonie in Hoogstraten, meer informatie vind je op de website Kolonie57.

9.  Gestel in Berlaar, meer informatie over Gestel vind je op de website van het Kempens Landschap.

10.  Stiltegebied Dender-Mark (deel in Oost-Vlaanderen), meer informatie vind je op de website van Ninove en in dit persartikel.