banner DSO op maat

inspiratie

Het platform ‘De stilte opzoeken’ kwam in de lente van 2016 online naar aanleiding van het verschijnen van Leren mediteren van Edel Maex (Lannoo). Het is langzaam uitgegroeid tot een informele ontmoetingsplaats van kleinschalige stilte-initiatieven, waarbij op huiskamerniveau vraag en aanbod met elkaar in verbinding worden gebracht. Edel Maex beschrijft deze webstek als een uitnodiging om gehoor te geven ‘aan het vaak sluimerende verlangen naar… we kunnen het moeilijk benoemen, naar ruimte, naar stilte, naar openheid. Misschien ontdekken we iets daarvan in de natuur, in kunst, in poëzie. In principe is het overal te vinden. De vindplaats bij uitstek is de stilte van het mediteren.’  De website www.destilteopzoeken.be biedt iedereen die hierin geïnteresseerd is de mogelijkheid met anderen in contact te komen om samen innerlijke stilte op te zoeken, te beleven en ervaringen op dit vlak uit te wisselen.

Leessuggesties

Het boekenaanbod op het vlak van meditatie is tegenwoordig erg groot. Velen zien door de bomen het bos niet meer. Vandaar een paar leessuggesties die hun waarde in de praktijk hebben bewezen en getuigen van openheid en aandacht voor ieders benadering en inspiratie.

 

Edel Maex

leren mediteren 300Leren mediteren
De stilte opzoeken

Mediteren kun je op verschillende manieren. Edel Maex leerde in zijn mindfulnesstrainingen de afgelopen twintig jaar vele duizenden mensen mediteren. De manier die hij in dit boek voorstelt is de manier die hem daarbij het meest heilzaam is gebleken. Met de bijbehorende geleide meditaties kun je meteen zelf aan de slag. Op zijn allereenvoudigst gezegd is mediteren niets anders dan stil worden, je geest en je hart openen en aanwezig zijn. In Leren mediteren biedt Edel Maex praktische aanwijzingen en inspirerende teksten om alleen of samen met anderen te beginnen met stille meditatie. Open milde aandacht voor alles wat zich in en om ons afspeelt is daarbij van groot belang.
Hét boek voor iedereen die wil leren mediteren.

Edel Maex is psychiater, meditatieleraar en een van de grondleggers van het werken met mindfulnesstraining in Vlaanderen en Nederland.

Uitgeverij Lannoo, ISBN 978 94 014 3589 7, 64 p., gebonden met CD, €14,99

bestel het boek

 


 


Silvia Ostertag

Levende stilte 300Levende stilte
Afstemming en oefening

Aan rust hebben we allemaal behoefte, maar we komen het tekort. Sylvia Ostertag nodigt ons uit om eenvoudig een begin te maken met het zitten in stilte. Ze biedt ter ondersteuning eenvoudige, kristalheldere overwegingen, die tegelijk afstemming en leidraad zijn. De korte teksten lenen zich bij uitstek voor gebruik bij individuele en groepsmeditaties. Voor de beginner, maar ook voor hen die het zitten in stilte al langer beoefenen. Ostertag's krachtige impulsen komen voort uit haar eigen jarenlange beoefening en begeleidingspraktijk.
Op nuchtere, maar inspirerende wijze moedigt zij de lezer aan om te luisteren naar datgene wat niet te bevatten is. We leren vanuit de ervaring van de stilte het leven van alledag tegemoet te treden.

Levende stilte kreeg een prachtig voorwoord van de bekende benedictijner monnik en zenmeester Willigis Jäger.

Sivia Ostertag (1942-2011) studeerde muziek en gaf onderricht als ademtherapeute. Ze werd opgeleid in initiatietherapie door Karlfield Graf Drückhem en studeerde zen bij Willigis Jäger. Vanaf 1994 had ze een leeropdracht voor zen in de Sanbo-Kkyodan-school. Samen met haar man leidde ze meer dan 25 jaar het vormingsinstituut Seeg, een centrum voor zenmeditatie en kunstzinnige vormgeving in de Allgaü.

Uitgeverij Waerbeke, ISBN 978 94 92494 01 6, 160 p., paperback, €19,95

bestel het boek

 


 

Cover InZicht stiltenummerInZicht
tijdschrift voor non-dualiteit en zelfonderzoek

Nummer 71 van InZicht (jg. 18, nr. 4) is geheel gewijd aan het thema ‘Stilte’. Han van de Boogaard schrijft in het Woord vooraf van deze uitgave:

‘Zoals de Amerikaanse psycholoog Michael Damian in zijn artikel in dit nummer aangeeft, is stilte een van de meest gebruikte metaforen voor wat we ten diepste zijn. In mijn boek Herinneringen aan het Nu heb ik het zelf als volgt beschreven. — “Niets had me voorbereid op de verlatenheid van de bergtop in de Himalaya die ik in een vlaag van onbedachtzaamheid had beklommen. Ver weg beneden me slingerde zich een rivier door een diep dal. De berg Manaslu rees als een onmetelijk grote, witte toren boven alles uit. Hij was heerser over het landschap en zo dominant aanwezig dat het leek alsof ik hem had kunnen aanraken als mijn armen wat langer waren geweest. Een paar gebedsvlaggen vormden de enige aanwijzing dat hier ooit eerder mensen waren geweest. De gerafelde doeken maakten een klapperend geluid zodra de wind erlangs streek. Ik leek doelloos rond te drijven in een zee van stilte. Ik zat op een rots en keek alleen maar. Langzaam maar zeker begon de stilte om me heen bezit van me te nemen. Ik werd zo leeg en stil van binnen dat ik ook tegen mijzelf niets meer te zeggen had. Het gevoel van een persoonlijk bestaan was verdwenen. Er was alleen nog berg en lucht en sneeuw en wind. Zoals de leegte zich liet zien, zo was de stilte hoorbaar geworden.”’

Een greep uit de inhoudsopgave:

Alles is stilte – Erik van Zuydam
Stilte en meditatie – Jean Klein
Terugvallen in de stilte – Jeff Foster
Wees stil en weet – Elias Amidon
Over de liefde die stilte is – Wolter Keers
Echte liefde is Stilte-zijn – Jan van Delden
Stilte – Erik Van Ruysbeek
De geur en de bloem der stilte – Michael Damian
Momenten van verstilling – Sri Nisargadatta Maharaj
Ceci n’est pas le silence – Mieke Berger
Stilte als oefening – Br. Benoît Standaert*
Stilte, ongrond van al wat is – Marcel Messing

Het is als los nummer te bestellen via www.inzicht.org.

Lees hier een ingekorte versie van de bijdrage van Benoît Standaert als column op deze website.

 

 

 

 

NIEUWSBRIEF

Regelmatig informeert Waerbeke over de werking van de beweging. Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

*  Website URL
*  E-mailadres:

 

Voor meer informatie verwijzen wij naar ons Privacy Statement.